sobota 27. dubna 2013

Dnešní ráno v naší zahradě ... doplněné vydání :-)


... myslím, že jakýkoliv komentář je k téhle záplavě fotek 
naprosto zbytečný :-) ...
... snad se Vám nebude příspěvek zdát nekonečný :-o ...
(nakonec jsem doplnila i popisky, takže je ještě nekonečnější :-) )


Pendula Rosea je půvabná odrůda višně chloupkaté se sytě růžovými, poloplnými květy a převislými větvemi. Kvete velmi časně, bohatě a bude tou pravou nádherou pro začátek jara. Vzhledem ke své menší velikosti se hodí do téměř každé zahrady. Listy jsou elipčité, středně zelené, opadavé a na podzim se barví do zlatavé, oranžové a červené.





Spiraea arguta - tavolník význačný
Vzpřímeně rostoucí, hustý keř. Větve jemně převislé, koncem dubna bohatě obalené bílými květy. Významný je především nepřehlédnutelný jarní efekt raného kvetení, který dává možnost docílení výrazného barevného kontrastu




Mahonia aquifolium "APOLLO" mahónie cesmínolistá
Možná ji dobře znáte ze zahrádek našich babiček, kde rostla bez ladu kdekoliv, jen ne tam, kde by vynikla. Tato staromódní neopadavá dřevina byla dříve pěstována zejména pro její atraktivní listy, které uříznuté na podzim sloužily jako doplněk věnců a truhlíkových aranžmá za okny.










Pampeliška (smetánka) lékařská - Taraxacum officinale
Pampeliška lékařská je vytrvalá plevelná bylina vysoká 5–40 cm, s houževnatým zásobním kořenem. Listy tvoří přízemní růžici. Květenství vyrůstají z listové růžice na dutých stvolech a tvoří je zářivě žluté květní úbory. Květní úbory jsou tvořeny až z 200 jednotlivých jazykových květů.




Omphalodes verna - pupkovec jarní
Vytrvalá, 5 až 20 cm vysoká bylina. Lodyha vystoupavá, v horní části chudě větvená. Listy řapíkaté, srdčité až vejčité, přitiskle chlupaté. Květy v řídkých koncových vijanech, tmavě modré, občas bílé.




Prunus domestica "STANLEY" - švestka
Stanley je jednou z nejchutnějších odrůd švestek se sladkými, středně velkými až velkými plody. Dužina je žlutooranžová, jde lehce od pecky, slupka je tmavě fialová, ojíněná. Plody jsou výtečné čerstvé, zralé jsou dostatečně pevné pro kompotování a vysoký obsah cukru zaručuje výbornou chuť i sušeným plodům.










Opravdu růžová – to je barva „pravé“ sakury, tedy stromu, jehož jméno jsme si zvykli používat pro všechny zjara kvetoucí okrasné třešně. Ať už vysoký kmen nebo polokmen, roubovaná Kiku-Shidare-Zakura má vždy převislé větve s poměrně širokým rozletem.







Paeonia suffruticosa - pivoňka dřevitá
Opadavý keř dorůstající výšky 1.0 až 1,5 m. Květ je velký 10 až 15 cm v průměru, barva od vínově červené, přes růžovou až po bílou. Nepřehlédnutelná solitéra a dominanta keřových skupin.




Vinca minor ("La Grave") "BOWLES"
barvínek menší
Barvínek je naše původní rostlina, jejíž výskyt ve volné přírodě je přirozený od střední Evropy až po Kavkaz. Tato stálezelená půdopokryvka roste v našich lesích divoce jako podrost pod vyššími stromy, které mu nabízejí lehký polostín.




Rozrazil rezekvítek (Veronica chamaedrys)
 je vytrvalá bylina, která v létě kvete modrými květy. V Česku se jedná o hojný druh.






Kokoška pastuší tobolka (Capsella bursa-pastoris)
je jednoletá až dvouletá bylina. Patří do čeledi křížatých neboli brukvovitých. Je vysoká 20 až 40 cm, ale může být i vyšší. Patří mezi léčivé rostliny - zastavuje krvácení. Dnes se jedná o obecný plevel. Znehodnocuje především pícniny.






Pampeliška (smetánka) lékařská  -  Taraxacum officinale
Pampeliška lékařská je vytrvalá plevelná bylina vysoká 5–40 cm, s houževnatým zásobním kořenem. Listy tvoří přízemní růžici. Květenství vyrůstají z listové růžice na dutých stvolech a tvoří je zářivě žluté květní úbory. Květní úbory jsou tvořeny až z 200 jednotlivých jazykových květů.




Violka vonná - fialka
Vytrvalá bylina z čeledi violkovitých (Violaceae) vysoká 5 - 15 cm, tvořící až 20 cm dlouhé kořenující výběžky, jimiž se intenzívně šíří. Listy pouze v přízemní růžici, řapíkaté, okrouhlé nebo široce vejčité, se srdčitou bází; květy jednotlivé, dlouze stopkaté, s listenci v horní polovině stopky, sytě fialové (zřídka bílé) s fialovou ostruhou, výrazně vonící; plod je tobolka.





Japonský javor  Beni Maiko
 je jednou z nejúspěšnějších odrůd japonských javorů, pokud hledáte zářivě červený odstín. Přeloženo z japonštiny jeho jméno znamená rudovlasá tančící dívka. Jeho opadavé, dlanité listy jsou spíše menší až středně velké, od řapíku ke kraji prostředního cípu mají pouze kolem 5 cm, ale keř pokrývají bujně a důkladně. Jejich barva je zářivě rubínově červená, když raší a později se mění uvnitř keře na středně zelenou, přičemž krajním listům zůstává červený nádech a červené žilkování. Jelikož japonské javory přirůstají neustále během celé sezóny, zářivě červené listy na koncích větviček si užijete po dlouhý čas.


Bříza bělokorá - Betula pendula
Většinou břízu známe jako štíhle vzpřímený strom, ale starší exempláře bývají převislé. Taktéž mohou být keřovitě rostoucí, což je převážně tam, kde je chladno. Dorůstá do výšky až 25 m.




Narcis  Narcissus
Narcisy patří do čeledi amarylkovitých (Amaryllidaceae). Mnohé zástupce z této čeledě je možné považovat za původní druhy v jižní a jihozápadní Evropě, severní Africe a na Blízkém východě. V České republice není původní žádný druh narcisu, někdy ale v přírodě můžeme vidět ze zahrad zplaněné rostliny.




Violka zahradní Viola x wittrockiana
Maceška zahradní patří mezi nejznámější a nejprošlechtěnější druhy dvouletek. Velké květy často s výraznou tmavou skvrnou se na nás usmívají z parků, zahrad, nádob i hřbitovů. Několik květů se objevuje na nízkých trsech s okrouhlými lesklými listy.





Arabis caucasica " Pixie Cream " - huseník
... pěkné, bohatě kvetoucí koberce. Prospívá na slunci nebo polostínu v hlinito - písčité zemině. Vhodný na obruby, do skalek, zídek apod. Mrazuvzdornost do -40°C.




Rozchodník pochybný (Sedum spurium)
Ačkoli se pěstuje jako skalnička, roste volně také v okolí lidských sídel a na rumištích. Tento rozchodník je zelenolistý, pokud kvete světle, či červenolistý, pokud jsou květy tmavě červené.




Saxifraga crustata Saxifraga crustata - Lomikámen korovitý 
Výška v květu 10-30 cm, husté koberce. Vyžaduje slunné stanoviště nebo polostín, chudší, suché a dobře propustné, vápenité půdy. Kvete od května do června.


Origanum vulgare ssp. hirtum - řecké oregáno, dobromysl
...vzpřímeně rostoucí keříky a v létě vykvétá pro oregáno netradičními bílými květy, které lákají včely a motýly. Prospívá na slunečném stanovišti v propustné, hlinito - písčité zahradní zemině( spíše sušší).










... a to jsem vybírala jen některé ...
Hezký den, Bára

4 komentáře:

  1. Báru,
    to je prostě nádhera!!
    krásný víkend
    Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, moc děkuji, také přejeme hezký víkend :-) Bára

      Vymazat